Recente zaken Roeland Berger

Hieronder treft u een overzicht aan van een aantal recente kwesties die door Roeland Berger zijn behandeld.

 • HerikVerhulst adviseert aandeelhouders ASTO en Leicht Amsterdam bij bedrijfsfusie met Van Wanrooy Warenhuys, een portfolio company van Waterland Private Equity. ASTO is al bijna 50 jaar een topspeler op het gebied van keukens, met een productaanbod dat verfijnd, degelijk én innovatief is. Het is een tweede generatie familiebedrijf, dat de afgelopen jaren een stevige groei heeft doorgemaakt, niet alleen op het gebied van keukens, maar ook ten aanzien van badkamers en grootschalige projecten. Enige jaren geleden werd ook Leicht Amsterdam geopend. Van Wanrooy Warenhuys is een portfolio company van Waterland Private Equity en een kwalitatief sterke branchegenoot met een showroom in Waardenburg. Met de krachtenbundeling vormen de bedrijven een nog sterkere partner voor hun opdrachtgevers en leveranciers, met een goede geografische spreiding. HerikVerhulst stond de aandeelhouders bij van ASTO en Leicht Amsterdam. Het team bestond uit Eric Spreij, Roeland Berger en Erick Hagendoorn.

 • HerikVerhulst adviseert groep van early stage investors bij de overdracht van hun belang in Omniboost aan Boron, de investeringsmaatschappij van John Fentener van Vlissingen. Omniboost is een technologie start-up uit Terneuzen dat hotels, restaurants en andere horeca bedrijven de mogelijkheid biedt om informatiestromen uit bijvoorbeeld kassa- of registratiesystemen aan elkaar te koppelen. Met Boron kan Omniboost haar internationale groei versnellen, met name in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric Spreij, Aziza Kaddouri en Roeland Berger. Zie voor verdere informatie https://fd.nl/bedrijfsleven/1445872/fentener-van-vlissingen-neemt-zeeuwse-start-up-over-itg2ca6Pc9wO

 • Investeringsmaatschappij MKB Fonds investeert in software ontwikkelaar HB Software. HB Software is een gecertificeerde Microsoft specialist en ontwikkelaar van brancheoplossingen voor bedrijven actief in vastgoed projectontwikkeling, bouwtoelevering en internationale handel. HB Software ontwikkelt deze oplossingen op de ERP-software van Microsoft. Met MKB Fonds als nieuwe partner is het de ambitie van HB Software om zowel zelfstandig als via aanvullende overnames de komende jaren substantieel te groeien. De steeds sneller gaande digitalisering bij bedrijven en de migratie naar de cloud zijn belangrijke pijlers onder de beoogde groeiambities. HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) adviseerde MKB Fonds. Zie tevens MKB Fonds investeert in software ontwikkelaar HB Software – MKB Fonds (mkb-fonds.nl) en MKB Fonds investeert in software ontwikkelaar HB Software – Emerce.

 • HerikVerhulst adviseert Kwekerij het Westland in fusie met PowerGrow. Kwekerij het Westland is een paprikakwekerij met locaties in Poeldijk en Naaldwijk. In totaal heeft zij 6,3 hectare kassen waar puntpaprika’s worden geteeld. Naast het telen worden de puntpaprika’s gesorteerd op maat, kleur en gewicht en verpakt naar de wensen van de klant. PowerGrow teelt sinds 2007 blokpaprika’s en heeft in totaal 11,8 hectare kassen ter beschikking. De bedrijven zijn per 1 januari 2022 gefuseerd om in te spelen op de schaalvergroting die momenteel plaatsvindt in de markt van groenten en fruit, zowel aan de zijde van de aanbieders als bij afnemers. Door de krachtenbundeling zet het bedrijf in op een verdere groei als teler van puntpaprika’s, om zo aan de toenemende vraag vanuit de markt te kunnen voldoen. Crossminds verzorgde het gehele M&A traject, HerikVerhulst de juridische documentatie. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric Spreij en Roeland Berger. Zie tevens: Kwekerij Het Westland en Powergrow fuseren (groentennieuws.nl)

 • HerikVerhulst adviseert Atrium Agri bij serie overnames. Atrium Agri heeft eind 2021 een serie overnames gedaan waaruit het grootste en meest complete tuinbouwtoeleveringscluster in de geschiedenis van de Nederlandse glastuinbouw is ontstaan. Daartoe zijn Havecon, VB Group en PB Tec overgenomen, drie belangrijke toeleveranciers in de glastuinbouwsector. Verder heeft Atrium Agri bij drie bestaande deelnemingen haar belang naar 100% uitgebreid. Het betreft BOM Group, JB Hydrophonics Europe en Cambridge HOK. De overnames sluiten volledig aan bij markttrends als globalisering, turn-key oplevering, verduurzaming van de voedselketen en toenemende vraag naar hightech oplossingen in de glastuinbouw. Atrium Agri realiseert wereldwijd projecten met de bouw van kassen, heeft ruim 400 directe medewerkers en genereert een omzet van ongeveer EUR 400.000.000. De aandeelhouders en het management van Atrium Agri zijn gedurende het gehele overname- en financieringsproces bijgestaan door Maasdael Corporate Finance. HerikVerhulst en KraGd notarissen hebben de juridische documentatie verzorgd en PwC was verantwoordelijk voor de fiscale advisering. Rabobank en ING hebben gezamenlijk de transacties gefinancierd. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijRoeland BergerMarc van der StormEvert Leemreis en Britt Bosma. Zie tevens Zeven bedrijven klonteren samen en creëren nieuwe gigant in Nederlandse glastuinbouw (fd.nl).

 • HerikVerhulst adviseert aandeelhouders Beeorganic bij verkoop aan het Canadese Organto Foods, een leverancier van biologisch fruit en biologische groente. Beeorganic levert het gehele jaar door verse, fairtrade biologische bananen en heeft afzetkanalen in Nederland, België en Frankrijk. De overname van Beeorganic voegt een aanzienlijke meerwaarde toe aan het bananensegment van Organto. De verkopende aandeelhouders van Beeorganic werden bijgestaan door Eric Spreij en Roeland Berger. Groenewegen & Lukaart Corporate Finance verzorgde de financiële begeleiding.

 • HerikVerhulst adviseert bij verkoop Steder Group aan Neele-Vat. Steder Group is een logistiek dienstverlener die ruim 40 jaar actief is op het gebied van ocean forwarding en project logistiek. Zij bedient klanten vanuit vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Neele Vat is een Rotterdams familiebedrijf met een stevig Europees transportnetwerk en een sterke positie op het gebied van lucht- en zeevracht en mogelijkheden voor value added logistics. De overname van Steder Group betekent verdere internationale groei en een versteviging van haar positie als zeevrachtexpediteur. HerikVerhulst is als Rotterdams kantoor al jarenlang actief in de Rotterdamse haven en stond de verkopende aandeelhouder bij. Het team bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Zie tevens FD-artikel Vervoerder Neele-Vat neemt branchegenoot Steder over 

 • Met veel genoegen heeft HerikVerhulst de aandeelhouders van PerfectView bijgestaan bij de verkoop aan het Belgische Efficy. PerfectView is een aanbieder van innovatieve CRM oplossingen met een prominente positie in de Nederlandse markt. Efficy is een Belgische branchegenoot. De overname vormt een belangrijke stap in de groeistrategie van Efficy om marktleider in Europa te worden. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Advisering ten aanzien van Belgisch recht werd verzorgd door kantoor LMBD (Harold Minjauw). Zie voor verdere info: https://www.emerce.nl/wire/nederlandse-perfectview-gaat-verder-onder-vlag-efficy

 • Pe-Pe Parts B.V. (“Pe-Pe Parts”), een portfolio company van Bencis Capital Partners, heeft per 1 maart 2021 de activiteiten overgenomen van Handelsonderneming Creco B.V. (“Creco”). Creco is een groothandel in onderdelen en accessoires voor (elektrische) scooters en brommers, met meer dan 1.000 klanten en is actief vanuit Purmerend. Met de overname versterkt Pe-Pe Parts haar productassortiment en voegt zij tevens diverse nieuwe merken en klanten toe aan haar portfolio. Zij versterkt daarmee haar positie als marktleider in Nederland, hetgeen onderdeel is van de succesvolle lange termijn strategie van het bedrijf. Pe-Pe Parts werd bijgestaan door Eric SpreijRoeland Berger en Erick Hagendoorn. Zie voor verdere informatie: https://www.bencis.com/nl/nieuws/.

 • Scooterbedrijf PePe Parts gaat met nieuwe eigenaar de grens over. Met veel genoegen heeft HerikVerhulst MKB Fonds en overige aandeelhouders bijgestaan bij de verkoop van PePe Parts aan Bencis Capital Partners. MKB Fonds was sinds 2017 als investeerder betrokken bij PePe Parts en heeft met de verkoop een prachtig resultaat gerealiseerd voor haar beleggers. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Zie voor meer informatie https://fd.nl/ondernemen/1373233/scooterbedrijf-pepe-parts-gaat-met-nieuwe-eigenaar-de-grens-over.

 • HerikVerhulst adviseert Waterdrinker bij fusie met OZ Planten en Hamiplant (onderdeel van de Dutch Flower Group), die gezamenlijk de Dutch Plant Group vormen. Waterdrinker is één van de grootste wereldwijde handelaars op het gebied van kamer- en tuinplanten met een focus op productinnovatie en samenwerkingen met kwekers en veredelaars. Met ongeveer 350 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa € 230 miljoen beleveren ze dagelijks grootschalige retailers en bloemisten. OZ Planten levert aan groothandelsbedrijven, bloemistenketens en grootschalige retailers zoals tuincentra en bouwmarkten, alsmede vakhandel, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Hamiplant zet zich in op de belevering van grootschalige retailers, zoals supermarktketens, tuincentra en bouwmarkten, alsmede de groothandel en vakhandel binnen Europa. Door de krachtenbundeling ontstaat één van de grootste internationale handelsbedrijven binnen de sierteelt gericht op planten. De ondernemingen verwachten door de fusie voordelen te kunnen halen op het gebied productinnovatie, digitalisering en efficiëntie in de supply chain. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijEvert Leemreis en Roeland Berger.

 • MKB Fonds breidt opnieuw uit in de markt voor ICT-dienstverlening. Eerder deze maand is een participatie gerealiseerd in IT Worxx uit Emmen. Zusterbedrijf Telecom2Business maakt ook onderdeel uit van de transactie. ICT is meer dan ooit een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering van vrijwel alle bedrijven in alle geledingen van de economie. Ook de omvang en complexiteit van ICT-vraagstukken nemen nog steeds toe. Dit heeft geleid tot een continue groeiende vraag naar ICT-diensten, in het bijzonder bij MKB-bedrijven en middelgrote organisaties, die niet altijd de mogelijkheid hebben dit zelfstandig in te vullen. Om hierop in te spelen bouwde MKB Fonds in korte tijd een cluster onder de naam Futureproof Group, waarbinnen (na de aansluiting van IT Worxx) nu tien vergelijkbare ICT-bedrijven samenwerken. Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri adviseerden MKB Fonds. Zie voor meer informatie https://mena.nl/artikel/mkb-fonds-participeert-in-it-worxx-uit-emmen–

 • Inizio Invest en management verkopen Frontin aan Inergy, een portfolio company van Main Capital. Frontin heeft drie labels: Frontin Pauw, Frontin BUIG en Frontinfo. Frontin Pauw is een internettoepassing die gemeenten ondersteunt bij het vaststellen van de bijdragen uit het Gemeentefonds. Via de software van Frontin BUIG krijgen gemeenten inzicht in de opbouw van hun Buig-budgetten (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) en in hun financiële perspectieven voor de komende jaren. Frontinfo, ten slotte, is een kennisplatform voor gemeenten op het vakgebied ‘financiële verhouding tussen overheden’. Inergy is een dienstverlener op het gebied van Business Intelligence (BI), data analyse, dataherstel en software voor planning en control voor lokale overheden (Lias). Frontin vormt met haar productfolio een aanvulling op met name de Lias suite. HerikVerhulst (Eric SpreijAziza Kaddouri en Roeland Berger) stond Inizio Invest en management bij. Zie tevens https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/6941378/250449/main-koopt-frontin-en-brengt-onder-bij-inergy.html

 • Ondanks de coronacrisis realiseert MKB Fonds opnieuw een uitbreiding van haar IT cluster door de participatie in Tredion ICT & Telecom. Tredion
  installeert, beheert en onderhoudt de ICT-omgeving voor bedrijven in het MKB. De onderneming is tevens specialist op het gebied van IT-security en productiviteit. MKB Fonds bouwde in korte tijd een IT cluster onder de naam Futureproof Group, waarbinnen nu negen vergelijkbare bedrijven
  samenwerken. Gezamenlijk realiseren zij ruim EUR 60 miljoen omzet met circa 350 medewerkers. HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) adviseerde MKB Fonds. Zie voor verdere informatie https://www.emerce.nl/wire/mkb-fonds-realiseert-opnieuw-uitbreiding-itcluster

 • Enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer van de het Gerechtshof Amsterdam, waarmee een exit is gerealiseerd voor een beknelde minderheidsaandeelhouder wiens positie werd benadeeld in verband met misbruik van corporate opportunities en belangenvermenging.

 • MKB Fonds neemt meerderheidsbelang in Heditex. Heditex is een tweede generatie familiebedrijf dat sinds 1976 actief is in de woninginrichting. Het levert onder meer vloeren, matten en gordijnrails aan de vakhandel door heel Nederland. Omdat er binnen de familie geen opvolging is, zochten de aandeelhouders een partner om een geleidelijke bedrijfsoverdracht mogelijk te maken. MKB Fonds heeft daartoe een  meerderheidsbelang in het bedrijf genomen. Naast de familie, die als aandeelhouder betrokken blijft, is tevens de operationele directeur toegetreden als aandeelhouder. MKB Fonds put voor de participatie uit een vierde fonds waarvoor twee jaar geleden EUR 20 miljoen is opgehaald.  HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) stonden de verkopende aandeelhouders bij. Zie tevens: https://fd.nl/ondernemen/1319480/mkb-fonds-neemt-voor-miljoenensom-twee-handelsbedrijven-over

 • E. van Wijk Group heeft logistieke dienstverlener Twentepoort Groep overgenomen. Met de overname van Twentepoort Groep breidt E. van Wijk Group haar logistieke dienstverlening naar Centraal- en Oost-Europa verder uit. Twentepoort Groep, bestaande uit Twentepoort Logistiek, Twentrex, Cargorilla Logistics en TwenPack, is actief in de logistieke sector. Twentepoort Logistiek, Twentrex en Cargorilla Logistics zijn internationale expediteurs met ieder een eigen specialisme en (klant)focus. TwenPack biedt e-fulfilment diensten aan. De logistieke dienstverlener E. van Wijk Group beschikt over vestigingen in Nederland, Roemenië, Oekraïne en Polen. Met een vloot van meer dan 300 vrachtwagens verzorgt E. van Wijk Group vervoer binnen West-Europa en vanuit West-Europa naar Oost-Europa en de CIS landen. Het portfolio bestaat tevens uit warehousing, crossdocking, groupage vervoer, (inter)nationale distributie en douaneservices. E. van Wijk Group werd
  bijgestaan door Eric SpreijAziza Kaddouri en Roeland Berger. Zie tevens https://www.transport-online.nl/site/105010/e-van-wijk-group-neemt-twentepoort-groep-over/

 • Livis en Incase zijn gefuseerd om gezamenlijk de zelfredzaamheid van Nederlanders te vergroten op het gebied van EHBO en veiligheid. Door de krachtenbundeling zijn Livis en Incase thans de grootste aanbieder van blended learning EHBO- en BHV-cursussen in Nederland, in zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. RTL Ventures, de investeringstak van RTL en 100% aandeelhouder van Livis, heeft een minderheidsbelang verkregen in de fusie met Incase. Eric Spreij en Roeland Berger stonden de aandeelhouder van Incase bij, die in de fusie een meerderheidsbelang heeft verkregen. Zie tevens https://incase.nl/over-incase.

 • In juli 2018 heeft Neope Capital een belang genomen in de Merkx Groep, een producent van afgewerkte hoogwaardige hardhouten kozijnen, ramen en deuren. Eric Spreij en Roeland Berger stonden de reeds zittende aandeelhouder bij.

 • In oktober 2017 heeft minderheidsaandeelhouder Packaging Products & Services (PPS) middels een buy-out 100% van de aandelen verkregen in de Buhrs Groep. Eric SpreijEvert Leemreis en Roeland Berger adviseerden de koper in deze transactie. Buhrs bestaat sinds 1908 en is een toonaangevende, wereldwijde speler in de verpakkingsindustrie. Na de overname zal het bedrijf zich nog intensiever gaan toeleggen op de ontwikkelingen van innovatieve verpakkingsoplossingen.