Recente transacties

WSB Solutions breidt ERP expertise verder uit met overname Juicy Pear

De overname is onderdeel van de ambitie van WSB de beste Microsoft cloud partner van het Nederlandse MKB te zijn. Op het gebied van Microsoft Dynamics NAV krijgt WSB door de overname een verdubbeling van haar consultancy- en ontwikkelcapaciteit, waardoor ze tot de grotere Dynamics NAV partners van Nederland behoort. WSB werd in deze transactie bijgestaan door Marc van der Storm.

Participatie Neope Capital in Merkx Groep

In juli 2018 heeft Neope Capital een belang genomen in de Merkx Groep, een producent van afgewerkte hoogwaardige hardhouten kozijnen, ramen en deuren. Eric Spreij en Roeland Berger stonden de reeds zittende aandeelhouder bij.

Woonboulevard Spijkenisse

Woonboulevard Spijkenisse is in april 2018 verkocht aan het Belgische beursfonds Retail Estates. Kees van den Bergh leidde het team van Van den Herik & Verhulst Advocaten dat de verkopers juridisch begeleidde bij de totstandkoming van deze transactie. De overnameprijs bedroeg 44,3 miljoen euro De verkopers, particuliere beleggers, hebben Woonboulevard Spijkenisse 8 jaar geleden opgezet als een retailpark met een brede variëteit aan woonwinkels. Het object telt 25 winkels met in totaal 28.000 m2 vloeroppervlak en omvat een drietal horecagelegenheden. Het ging bij de verkoop niet om vierkante meters maar om een totaal concept, waarbij de nieuwe eigenaar vrijwel alle contracten met bestaande partijen overneemt.

 

Management-buy-out Buhrs

In oktober 2017 heeft minderheidsaandeelhouder Packaging Products & Services (PPS) middels een buy-out 100% van de aandelen verkregen in de Buhrs Groep. Eric Spreij, Evert Leemreis en Roeland Berger adviseerden de koper in deze transactie.

Buhrs bestaat sinds 1908 en is een toonaangevende, wereldwijde speler in de verpakkingsindustrie. Na de overname zal het bedrijf zich nog intensiever gaan toeleggen op de ontwikkelingen van innovatieve verpakkingsoplossingen.

 

Management-buy-out cacao processor Jan Schoemaker in Zaandam - de laatste 100% Nederlandse cacaoprocessor

De heren Daan Reitsma, Paul Silva da Cruz en Pieter Schulting hebben middels een management buy-out 100% van de aandelen in Schoemaker Beheer B.V. (Jan Schoemaker) overgenomen. Van den Herik & Verhulst (Eric Spreij en Evert Leemreis) heeft hen begeleid bij het realiseren van deze transactie.

Jan Schoemaker is een gespecialiseerde verwerker van cacao grondstoffen. De onderneming is actief in een niche markt van de cacao industrie en is wereldwijd een gevestigde naam als leverancier van hoge kwaliteit cacao boter en cacao poeder. Middels een uniek verwerkingsproces is Jan Schoemaker in staat om cacao restproducten en cacao bonen die niet voldoen aan de specificaties van de reguliere cacao verwerkers te verwerken tot hoogwaardige geraffineerde cacao boter en volledig ontvette cacao poeder. Jan Schoemaker heeft een eigen productielocatie in Zaandam waar de volledige verwerking van grondstoffen tot hoogwaardige eindproducten wordt gedaan. De onderneming heeft daarnaast een eigen inkooporganisatie in Ghana, een van de grootste cacao producerende landen. De heren Karel Reitsma, Henk Kaandorp en Nick Jan Cramer nemen middels deze transactie na bijna 30 jaar aandeelhouder te zijn geweest afscheid van Jan Schoemaker en dragen de onderneming hiermee over aan een nieuwe generatie om dit unieke bedrijf voort te zetten. Zie voor meer informatie: www.janschoemaker.com.

 

Licent Fiscale en Juridische Uitgevers B.V. (Licent Academy) is op 3 juli 2017 overgenomen door SDU Uitgevers B.V.

Licent Academy is in 2000 opgericht door Philip Ruys, voorheen advocaat en belastingadviseur en voorziet fiscale professionals al meer dan 15 jaar van professionele kennis. Het aanbod van Licent Academy bestaat uit opleidingen, cursussen, symposia, congressen en e-learnings en webinars, (bekend onder de naam Tax Talks), nieuwsbrieven (bekend onder de naam Taxence), vakbladen en praktijkgerichte toolkits die adviseurs ondersteunen in de dagelijkse praktijk. Daarnaast verzorgt Licent Academy het Register Estate Planners met bijbehorende opleidingen.

SDU heeft Licent Academy geacquireerd omdat de activiteiten uitstekend passen binnen de strategie van SDU die gericht is op het versterken van de marktpositie in het fiscale domein. SDU is de nummer 2 Juridische en Fiscale Uitgeverij op de Nederlandse markt en heeft met deze acquisitie haar positie in de fiscale markt aanzienlijk versterkt.

Arjen Kampherbeek en Roeland Berger adviseerden de verkopende aandeelhouder bij de totstandkoming van deze transactie.

 

Perfectview verkoopt Dynamics CRM-tak aan QNH

QNH Consulting en de Microsoft-unit van CRM-specialist PerfectView brengen hun activiteiten samen in de daarvoor opgerichte vennootschap QNH PerfectView Collaboration. Met deze transactie zetten beide bedrijven een grote stap voorwaarts. QNH maakt met de Microsoft Dynamics CRM-activiteiten van PerfectView haar Microsoft Business Connectivity Suite compleet en kan nu met het gehele Microsoft-portfolio de grootzakelijke markt bedienen. PerfectView kan zich door de overdracht van deze kennis en diensten volledig richten op de doorontwikkeling en positionering van haar eigen Online CRM-systeem. PerfectView heeft in ruim dertig jaar tijd een leidende positie opgebouwd als producent en leverancier van CRM-software. Meer informatie over PerfectView is te vinden op www.perfectviewcrm.nl.

Eric Spreij en Evert Leemreis  adviseerden PerfectView bij de totstandkoming van de transactie. 

 

Overname BIS Publishers B.V. door Laurence King Publishing Ltd.
Op 30 maart 2017 is de Amsterdamse uitgeverij BIS Publishers B.V. overgenomen door de in Londen gevestigde uitgeverij Laurence King Plublishing Ltd. BIS Publishers B.V. is een gespecialiseerde onafhankelijke uitgeverij die 25 jaar geleden is opgericht door Rudolf van Wezel. BIS is gespecialiseerd in boeken zowel voor studenten en professionals als voor consumenten, met name gericht op de creatieve sector en innovatie. Daarnaast geeft BIS spellen uit. Laurence King is een eveneens onafhankelijke uitgeverij in Londen die zich ook richt op creatieve uitgaven en eveneens spellen uitgeeft. De portfolio’s van beide uitgeverijen sluiten goed bij elkaar aan. Met de overname van BIS Publishers verwerft Laurence King een belangrijke uitbreiding van de activiteiten in de Benelux. Bionda Dias, directeur en medeaandeelhouder, blijft na de acquisitie aan als directeur van BIS. Arjen Kampherbeek en Roeland Berger stonden de verkopende aandeelhouders bij.

 

Joint-venture Nico de Jong B.V./Dutoit Group

Nico de Jong B.V., een internationale groothandel in vers fruit, onder andere afkomstig uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika, is een strategische alliantie aangegaan met een belangrijke leverancier, de Dutoit Group uit Zuid-Afrika. Doordat Dutoit een belang heeft genomen in Nico de Jong B.V. is een joint-venture gevormd, waarbij Dutoit Group dichter bij de eindafnemers zit en zich verzekerd heeft van een stabiele relatie met Nico de Jong die zorgt voor de Europese vermarkting van Zuid-Afrikaans fruit. Voor Nico de Jong leidt dit tot de mogelijkheid om Zuid-Afrikaans fruit tegen gewaarborgde kwaliteit en zo laag mogelijke kosten aan de Europese afnemers te leveren. Er is hierbij sprake van verkorting van de supply chain. Arjen Kampherbeek trad op als juridisch adviseur bij de totstandbrenging van deze joint venture.

 

Joint-venture Frontin BUIG

In oktober 2016 zijn de Frontin Groep en APE Public Economics een joint venture aangegaan. Zij hebben gezamenlijk Frontin BUIG opgericht. Frontin BUIG levert door middel van een innovatieve technologie specialistische kennis en hulpmiddelen die het proces van het verzamelen, analyseren en berekenen van de "bundeling uitkering inkomensvoorziening aan Gemeenten" ondersteunen en uitvoeren. Naast de nieuwe activiteit exploiteert de Frontin Groep (o.a.) de applicatie PAUW die het proces van het verzamelen, berekenen en analyseren van aanspraken op het Gemeentefonds ondersteunt. APE is een onderzoeks- en adviesbureau dat is gespecialiseerd in beleidsvraagstukken in de publieke sector, waarbij APE, gebruikmakend van econometrische modellen en kwalitatieve onderzoeksmethoden, de effecten van beleid op landelijk- en organisatieniveau onderzoekt. Eric Spreij en Evert Leemreis adviseerden de Frontin Groep.

Overname Nozhup door automatiseerder ICT Group N.V.

Automatiseerder ICT Group N.V. heeft de aandelen overgenomen van haar Nederlandse branchegenoot Nozhup. De begin juli 2016 aangekondigde overname werd deels gefinancierd via de uitgifte van nieuwe aandelen. Met de overname versterkt ICT haar positie in de markt van industriele automatisering. Eric Spreij en Evert Leemreis stonden de verkopende aandeelhouders bij.

Internationaal Administratiekantoor J.W. Versluis N.V.

Internationaal Administratiekantoor J.W. Versluis N.V., een zakelijk dienstverlener, gespecialiseerd in de teruggaaf van internationale BTW en accijnzen, is in maart 2016 door haar aandeelhouders verkocht aan Egis Easystrip Services B.V. De overname had voor Egis Easytrip Services tot doel haar strategische positie te versterken en toe te treden tot de top 5 van de Europese marktleiders op het desbetreffende gebied. Eric Spreij en Evert Leemreis stonden de verkopende aandeelhouders bij.  

Romaro Schoonmaakgroep B.V.

Romaro Schoonmaakgroep B.V. uit Ridderkerk heeft Meerwijk Schoonmaak B.V. en Meerwijk Asbest Sanering B.V. uit Utrecht overgenomen. Kees van den Bergh en Evert Leemreis hebben Romaro Schoonmaakgroep B.V. als kopende partij bijgestaan.

 

Vondelingenplaat Recycling B.V.

Vondelingenplaat Recycling B.V. heeft de aandelen overgenomen van AGC Flat Glass Nederland B.V., waarmee de beschikking werd verkregen over een bedrijventerrein in Tiel van circa 48 hectare. De koper werd in deze transactie bijgestaan door Marc van der Storm en Arjen Kampherbeek.

 

Overname KWX Groep door Hemmink

De kernactiviteiten van KWx bestaan uit de wereldwijde import en export van vermogenselektronica, explosieveilig installatiemateriaal en elektrotechnische meetinstrumenten. Eric Spreij en Evert Leemreis stonden de verkopende aandeelhouders bij.

   
Smit Mobile Equipment B.V.

De aandelen van Smit Mobile Equipment B.V. en Smit Mobile Equipment (UK) Ltd. zijn overgedragen aan Kentucky Trailer, een in de Verenigde Staten gevestigde producent van o.a. custom trailers, die de acquisitie als de basis ziet voor de uitbreiding van haar activiteiten naar Europa. Bij de overname werden de aandeelhouder en de vennootschappen geadviseerd en bijgestaan door Arjen Kampherbeek en Evert Leemreis.

Ondersteuning bij bedrijfsovernames

Onze ondernemingsrechtspecialisten staan zowel aankopende vennootschappen, als verkopende aandeelhouders en directies bij in overname- en fusietrajecten. Het beste resultaat wordt daarbij gerealiseerd wanneer u tijdig, in de beginfase van het traject, met ons van gedachten wisselt over de mogelijke structuur en aanpak van de transactie, waarbij wij altijd nauw samenwerken met de begeleidende accountants en fiscalisten.