Bereik ons

Contactgegevens HerikVerhulst

Tel: +31 10 41 000 55

Email: info@herikverhulst.nl

Contactformulier: Klik hier

Adres:
“Wilhelminatoren”
Wilhelminaplein 16
3072 DE Rotterdam

Contactgegevens Herik & Verhulst

Tel: 010 41 000 55

Email: info@herikverhulst.nl

Contactformulier: Klik hier

Adres: Klik hier

Aansprakelijkheid van makelaar / taxateur voor schade als gevolg van foute taxatie

Op 23 oktober 2019 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een door Peter van der Mersch namens een bank en een particulier tegen een makelaar aangespannen procedure.

De particulier had in verband met een voorgenomen verhoging en oversluiting van zijn hypotheek de makelaar opdracht gegeven zijn in Vlaardingen gelegen etagewoning te taxeren. De makelaar heeft vervolgens verzuimd in zijn taxatierapport te vermelden dat de woning op grond van het bestemmingsplan alleen maar als bedrijfswoning gebruikt mocht worden; bewoning was alleen toegestaan door iemand die verbonden was aan de onder de woning gelegen garage.

Als gevolg van deze beroepsfout kwam de makelaar tot een veel te hoge taxatiewaarde. Dat had onder meer als gevolg dat de bank een veel hoger bedrag financierde dan verantwoord was. Hierdoor is het grote risico ontstaan dat er in geval van eventuele verkoop van de woning een tekort resteert. De rechtbank heeft geoordeeld dat de makelaar aansprakelijk is voor dat eventuele tekort.

Ook de eigenaar van de woning heeft schade geleden door de hoge taxatie. Als de makelaar de woning correct had getaxeerd, zou hij zijn hypotheek niet hebben overgesloten en verhoogd en zou hij geen boeterente, afsluitprovisie en notariskosten hebben betaald.

De particuliere opdrachtgever had nòg een schadepost. Kort na de taxatie gingen hij en zijn partner uit elkaar. De woning was eigendom van hen beiden. De woning werd aan hem toegescheiden, waarbij de waarde van de woning werd gebaseerd op de taxatie. Dit had tot gevolg dat hij aan zijn ex-partner een té hoog bedrag moest betalen in verband met overbedeling.

De rechtbank heeft de makelaar aansprakelijk gehouden voor al deze schadeposten.

Geïnteresseerd in de uitspraak? Zie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2019:8538

Peter van der Mersch heeft zeer veel ervaring met het procederen tegen makelaars en taxateurs en met aansprakelijkheidskwesties in het algemeen.

Meer weten? Bel 010-4100055 of e-mail mersch@herikverhulst.nl