Recente zaken Eric Spreij

Hieronder treft u een overzicht aan van een aantal recente kwesties die door Eric Spreij zijn behandeld.

 • HerikVerhulst adviseert aandeelhouders ASTO en Leicht Amsterdam bij bedrijfsfusie met Van Wanrooy Warenhuys, een portfolio company van Waterland Private Equity. ASTO is al bijna 50 jaar een topspeler op het gebied van keukens, met een productaanbod dat verfijnd, degelijk én innovatief is. Het is een tweede generatie familiebedrijf, dat de afgelopen jaren een stevige groei heeft doorgemaakt, niet alleen op het gebied van keukens, maar ook ten aanzien van badkamers en grootschalige projecten. Enige jaren geleden werd ook Leicht Amsterdam geopend. Van Wanrooy Warenhuys is een portfolio company van Waterland Private Equity en een kwalitatief sterke branchegenoot met een showroom in Waardenburg. Met de krachtenbundeling vormen de bedrijven een nog sterkere partner voor hun opdrachtgevers en leveranciers, met een goede geografische spreiding. HerikVerhulst stond de aandeelhouders bij van ASTO en Leicht Amsterdam. Het team bestond uit Eric Spreij, Roeland Berger en Erick Hagendoorn.

 • HerikVerhulst adviseert groep van early stage investors bij de overdracht van hun belang in Omniboost aan Boron, de investeringsmaatschappij van John Fentener van Vlissingen. Omniboost is een technologie start-up uit Terneuzen dat hotels, restaurants en andere horeca bedrijven de mogelijkheid biedt om informatiestromen uit bijvoorbeeld kassa- of registratiesystemen aan elkaar te koppelen. Met Boron kan Omniboost haar internationale groei versnellen, met name in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric Spreij, Aziza Kaddouri en Roeland Berger. Zie voor verdere informatie https://fd.nl/bedrijfsleven/1445872/fentener-van-vlissingen-neemt-zeeuwse-start-up-over-itg2ca6Pc9wO.

 • HerikVerhulst heeft de verkopers geadviseerd bij de verkoop van Dalosy aan Peak Technologies. Dalosy levert een breed scala aan auto-ID apparatuur voor het automatiseren en digitaliseren van bedrijfsprocessen in een breed scala aan branches en is marktleider in Europa. Peak Technologies is een US based, toonaangevende system integrator van mobiele oplossingen met vestigingen in Noord Amerika en Europa. Door de overname zal Peak haar positie in het enterprise mobility segment aanzienlijk vergroten. Voor meer informatie zie Sole Source Capital Portfolio Company Peak Technologies Acquires VisionID & Dalosy – Sole Source Capital | Lower-Middle Market Investment Firm.

 • Investeringsmaatschappij MKB Fonds investeert in softwareontwikkelaar HB Software.HB Software is een gecertificeerde Microsoft specialist en ontwikkelaar van brancheoplossingen voor bedrijven actief in vastgoed projectontwikkeling, bouwtoelevering en internationale handel. HB Software ontwikkelt deze oplossingen op de ERP-software van Microsoft. Met MKB Fonds als nieuwe partner is het de ambitie van HB Software om zowel zelfstandig als via aanvullende overnames de komende jaren substantieel te groeien. De steeds sneller gaande digitalisering bij bedrijven en de migratie naar de cloud zijn belangrijke pijlers onder de beoogde groeiambities. HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) adviseerde MKB Fonds. Zie tevens MKB Fonds investeert in software ontwikkelaar HB Software – MKB Fonds (mkb-fonds.nl) en MKB Fonds investeert in software ontwikkelaar HB Software – Emerce 

 • HerikVerhulst adviseert Kwekerij het Westland in fusie met PowerGrow. Kwekerij het Westland is een paprikakwekerij met locaties in Poeldijk en Naaldwijk. In totaal heeft zij 6,3 hectare kassen waar puntpaprika’s worden geteeld. Naast het telen worden de puntpaprika’s gesorteerd op maat, kleur en gewicht en verpakt naar de wensen van de klant. PowerGrow teelt sinds 2007 blokpaprika’s en heeft in totaal 11,8 hectare kassen ter beschikking. De bedrijven zijn per 1 januari 2022 gefuseerd om in te spelen op de schaalvergroting die momenteel plaatsvindt in de markt van groenten en fruit, zowel aan de zijde van de aanbieders als bij afnemers. Door de krachtenbundeling zet het bedrijf in op een verdere groei als teler van puntpaprika’s, om zo aan de toenemende vraag vanuit de markt te kunnen voldoen. Crossminds verzorgde het gehele M&A traject, HerikVerhulst de juridische documentatie. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric Spreij en Roeland Berger. Zie tevens: Kwekerij Het Westland en Powergrow fuseren (groentennieuws.nl)

 • HerikVerhulst adviseert Atrium Agri bij serie overnames. Atrium Agri heeft eind 2021 een serie overnames gedaan waaruit het grootste en meest complete tuinbouwtoeleveringscluster in de geschiedenis van de Nederlandse glastuinbouw is ontstaan. Daartoe zijn Havecon, VB Group en PB Tec overgenomen, drie belangrijke toeleveranciers in de glastuinbouwsector. Verder heeft Atrium Agri bij drie bestaande deelnemingen haar belang naar 100% uitgebreid. Het betreft BOM Group, JB Hydrophonics Europe en Cambridge HOK. De overnames sluiten volledig aan bij markttrends als globalisering, turn-key oplevering, verduurzaming van de voedselketen en toenemende vraag naar hightech oplossingen in de glastuinbouw. Atrium Agri realiseert wereldwijd projecten met de bouw van kassen, heeft ruim 400 directe medewerkers en genereert een omzet van ongeveer EUR 400.000.000. De aandeelhouders en het management van Atrium Agri zijn gedurende het gehele overname- en financieringsproces bijgestaan door Maasdael Corporate Finance. HerikVerhulst en KraGd notarissen hebben de juridische documentatie verzorgd en PwC was verantwoordelijk voor de fiscale advisering. Rabobank en ING hebben gezamenlijk de transacties gefinancierd. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric Spreij, Roeland Berger, Marc van der Storm, Evert Leemreis en Britt Bosma. Zie tevens Zeven bedrijven klonteren samen en creëren nieuwe gigant in Nederlandse glastuinbouw (fd.nl).
 • HerikVerhulst adviseert aandeelhouders Beeorganic bij verkoop aan het Canadese Organto Foods, een leverancier van biologisch fruit en biologische groente. Beeorganic levert het gehele jaar door verse, fairtrade biologische bananen en heeft afzetkanalen in Nederland, België en Frankrijk. De overname van Beeorganic voegt een aanzienlijke meerwaarde toe aan het bananensegment van Organto. De verkopende aandeelhouders van Beeorganic werden bijgestaan door Eric Spreij en Roeland Berger. Groenewegen & Lukaart Corporate Finance verzorgde de financiële begeleiding.

 • HerikVerhulst adviseert bij verkoop Steder Group aan Neele-Vat. Steder Group is een logistiek dienstverlener die ruim 40 jaar actief is op het gebied van ocean forwarding en project logistiek. Zij bedient klanten vanuit vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Neele Vat is een Rotterdams familiebedrijf met een stevig Europees transportnetwerk en een sterke positie op het gebied van lucht- en zeevracht en mogelijkheden voor value added logistics. De overname van Steder Group betekent verdere internationale groei en een versteviging van haar positie als zeevrachtexpediteur. HerikVerhulst is als Rotterdams kantoor al jarenlang actief in de Rotterdamse haven en stond de verkopende aandeelhouder bij. Het team bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Zie tevens FD-artikel Vervoerder Neele-Vat neemt branchegenoot Steder over. 

 • Met veel genoegen heeft HerikVerhulst de aandeelhouders van PerfectView bijgestaan bij de verkoop aan het Belgische Efficy. PerfectView is een aanbieder van innovatieve CRM oplossingen met een prominente positie in de Nederlandse markt. Efficy is een Belgische branchegenoot. De overname vormt een belangrijke stap in de groeistrategie van Efficy om marktleider in Europa te worden. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Advisering ten aanzien van Belgisch recht werd verzorgd door kantoor LMBD (Harold Minjauw). Zie voor verdere info: https://www.emerce.nl/wire/nederlandse-perfectview-gaat-verder-onder-vlag-efficy.

 • Pe-Pe Parts, een portfolio company van Bencis Capital Partners, heeft per 1 maart 2021 de activiteiten overgenomen van Handelsonderneming Creco B.V. (“Creco”). Creco is een groothandel in onderdelen en accessoires voor (elektrische) scooters en brommers, met meer dan 1.000 klanten en is actief vanuit Purmerend. Met de overname versterkt Pe-Pe Parts haar productassortiment en voegt zij tevens  diverse nieuwe merken en klanten toe aan haar portfolio. Zij versterkt daarmee haar positie als marktleider in Nederland, hetgeen onderdeel is van de succesvolle lange termijn strategie van het bedrijf. Pe-Pe Parts werd bijgestaan door Eric SpreijRoeland Berger en Erick Hagendoorn. Zie voor verdere informatie: https://www.bencis.com/nl/nieuws/.

 • Scooterbedrijf P-ePe Parts gaat met nieuwe eigenaar de grens over. Met veel genoegen heeft HerikVerhulst MKB Fonds en overige aandeelhouders bijgestaan bij de verkoop van Pe-Pe Parts aan Bencis Capital Partners. MKB Fonds was sinds 2017 als investeerder betrokken bij Pe-Pe Parts en heeft met de verkoop een prachtig resultaat gerealiseerd voor haar beleggers. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri. Zie voor meer informatie https://fd.nl/ondernemen/1373233/scooterbedrijf-pepe-parts-gaat-met-nieuwe-eigenaar-de-grens-over.

 • HerikVerhulst adviseert Waterdrinker bij fusie met OZ Planten en Hamiplant (onderdeel van de Dutch Flower Group), die gezamenlijk de Dutch Plant Group vormen. Waterdrinker is één van de grootste wereldwijde handelaars op het gebied van kamer- en tuinplanten met een focus op productinnovatie en samenwerkingen met kwekers en veredelaars. Met ongeveer 350 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa € 230 miljoen beleveren ze dagelijks grootschalige retailers en bloemisten. OZ Planten levert aan groothandelsbedrijven, bloemistenketens en grootschalige retailers zoals
  tuincentra en bouwmarkten, alsmede vakhandel, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Hamiplant zet zich in op de belevering van
  grootschalige retailers, zoals supermarktketens, tuincentra en bouwmarkten, alsmede de groothandel en vakhandel binnen Europa. Door de
  krachtenbundeling ontstaat één van de grootste internationale handelsbedrijven binnen de sierteelt gericht op planten. De ondernemingen verwachten door de fusie voordelen te kunnen halen op het gebied productinnovatie, digitalisering en efficiëntie in de supply chain. Het team van HerikVerhulst bestond uit Eric SpreijEvert Leemreis en Roeland Berger.

 • De Hoeksche School en Spelenderwijs bundelen hun krachten. De stichtingen Spelenderwijs en De Hoeksche School Kinderopvang zijn gefuseerd. De 14 peuterspeelzalen van Spelenderwijs worden voortgezet onder de vlag van De Hoeksche School Kinderopvang. HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) adviseerde De Hoeksche School Kinderopvang. Zie voor verdere info https://dehoekscheschool.nl/2020/12/04/fusie-spelenderwijs-en-de-hoeksche-school/.

 • MKB Fonds breidt opnieuw uit in de markt voor ICT-dienstverlening. In oktober 2020 is een participatie gerealiseerd in IT Worxx uit Emmen. Zusterbedrijf Telecom2Business maakt ook onderdeel uit van de transactie. ICT is meer dan ooit een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering van vrijwel alle bedrijven in alle geledingen van de economie. Ook de omvang en complexiteit van ICT-vraagstukken nemen nog steeds toe. Dit heeft geleid tot een continue groeiende vraag naar ICT-diensten, in het bijzonder bij  MKB-bedrijven en middelgrote organisaties, die niet altijd de mogelijkheid hebben dit zelfstandig in te vullen. Om hierop in te spelen bouwde MKB Fonds in korte tijd een cluster onder de naam Futureproof Group, waarbinnen (na de aansluiting van IT Worxx) nu tien vergelijkbare ICT-bedrijven samenwerken. Eric SpreijRoeland Berger en Aziza Kaddouri adviseerden MKB Fonds. Zie voor meer informatie https://mena.nl/artikel/mkb-fonds-participeert-in-it-worxx-uit-emmen–.

 • Inizio Invest en management verkopen Frontin aan Inergy, een portfolio company van Main Capital. Frontin heeft drie labels: Frontin Pauw, Frontin BUIG en Frontinfo. Frontin Pauw is een internettoepassing die gemeenten ondersteunt bij het vaststellen van de bijdragen uit het Gemeentefonds. Via de software van Frontin BUIG krijgen gemeenten inzicht in de opbouw van hun Buig-budgetten (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) en in hun financiële perspectieven voor de komende jaren. Frontinfo, ten slotte, is een kennisplatform voor gemeenten op het vakgebied ‘financiële verhouding tussen overheden’. Inergy is een dienstverlener op het gebied van Business Intelligence (BI), data analyse, dataherstel en software voor planning en control voor lokale overheden (Lias). Frontin vormt met haar productfolio een aanvulling op met name de Lias suite. HerikVerhulst (Eric SpreijAziza Kaddouri en Roeland Berger) stond Inizio Invest en management bij. Zie  tevens https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/6941378/250449/main-koopt-frontin-en-brengt-onder-bij-inergy.html.

 • Ondanks de coronacrisis realiseert MKB Fonds opnieuw een uitbreiding van haar IT cluster door de participatie in Tredion ICT & Telecom. Tredion
  installeert, beheert en onderhoudt de ICT-omgeving voor bedrijven in het MKB. De onderneming is tevens specialist op het gebied van IT-security en productiviteit. MKB Fonds bouwde in korte tijd een IT cluster onder de naam Futureproof Group, waarbinnen nu negen vergelijkbare bedrijven
  samenwerken. Gezamenlijk realiseren zij ruim EUR 60 miljoen omzet met circa 350 medewerkers. HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) adviseerde MKB Fonds. Zie voor verdere informatie https://www.emerce.nl/wire/mkb-fonds-realiseert-opnieuw-uitbreiding-itcluster.

 • Begeleiding statutair bestuurder bij bestuurdersaansprakelijkheidskwestie in faillissement, waarbij de vermeende aansprakelijkheid gebaseerd zou zijn op onrechtmatig handelen rondom een herstructurering in een financiële crisissituatie.

 • Advisering aan een aandeelhouder tevens bestuurder in een dead-lock situatie en begeleiding bij de daaruit voortvloeiende ontvlechting van de samenwerking.

 • Enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer van de het Gerechtshof Amsterdam, waarmee een exit is gerealiseerd voor een beknelde minderheidsaandeelhouder wiens positie werd benadeeld in verband met misbruik van corporate opportunities en belangenvermenging.

 • Participatie AVerest Capital in Zwapex Groep. De Zwapex Groep is een samenwerking aangegaan met investeerder AVerest Capital. De Zwapex Groep is marktleider op het gebied van afdichtingstechnieken in de bouw, met specialistische kennis op vrijwel alle disciplines. Met de participatie kan de Zwapex Groep haar ambitieuze groeistrategie versnellen en haar positie als marktleider verder uitbouwen. Eric Spreij en Roeland Berger adviseerden de aandeelhouders van de Zwapex Groep. Zie voor meer informatie: https://www.zwapex.nl/nieuws/33/zwapex-versnelt-groei-met-averest-zapital.html en https://fd.nl/ondernemen/1333950/investeerder-averest-neemt-belang-in-afdichtingsbedrijf-zwapex.

 • Overname IT Motive Group door providence equity. IT Motive is gespecialiseerd in het leveren, implementeren en ondersteunen van Dealer Management Systemen (DMS) binnen de Benelux. Voor de Nederlandse en Belgische markt betreft dit het Europese Dealer Management Systeem I’Car DMS. Providence is een van de meest vooraanstaande investeringsmaatschappijen ter wereld, gespecialiseerd in investeringen in
  media, communicatie, onderwijs en informatie technologie. De verkopers van IT Motive werden bijgestaan door Eric Spreij en Aziza Kaddouri. Zie tevens: http://itmotive.eu/overname-itmotive/.

 • MKB Fonds neemt meerderheidsbelang in Heditex. Heditex is een tweede generatie familiebedrijf dat sinds 1976 actief is in de woninginrichting. Het levert onder meer vloeren, matten en gordijnrails aan de vakhandel door heel Nederland. Omdat er binnen de familie geen opvolging is, zochten de aandeelhouders een partner om een geleidelijke bedrijfsoverdracht mogelijk te maken. MKB Fonds heeft daartoe een meerderheidsbelang in het bedrijf genomen. Naast de familie, die als aandeelhouder betrokken blijft, is tevens de operationele directeur toegetreden als aandeelhouder. MKB Fonds  put voor de participatie uit een vierde fonds waarvoor twee jaar geleden EUR 20 miljoen is opgehaald.  HerikVerhulst (Eric Spreij en Roeland Berger) stonden de verkopende aandeelhouders bij. Zie tevens: https://fd.nl/ondernemen/1319480/mkb-fonds-neemt-voor-miljoenensom-twee-handelsbedrijven-over.

 • E. van Wijk Group heeft logistieke dienstverlener Twentepoort Groep overgenomen. Met de overname van Twentepoort Groep breidt E. van Wijk Group haar logistieke dienstverlening naar Centraal- en Oost-Europa verder uit. Twentepoort Groep, bestaande uit Twentepoort Logistiek, Twentrex, Cargorilla Logistics en TwenPack, is actief in de logistieke sector. Twentepoort Logistiek, Twentrex en Cargorilla Logistics zijn internationale expediteurs met ieder een eigen specialisme en (klant)focus. TwenPack biedt e-fulfilment diensten aan. De logistieke dienstverlener E. van Wijk Group beschikt over vestigingen in Nederland, Roemenië, Oekraïne en Polen. Met een vloot van meer dan 300 vrachtwagens verzorgt E. van Wijk Group vervoer binnen West-Europa en vanuit West-Europa naar Oost-Europa en de CIS landen. Het portfolio bestaat tevens uit warehousing, crossdocking, groupage vervoer, (inter)nationale distributie en douaneservices. E. van Wijk Group werd bijgestaan door Eric SpreijAziza Kaddouri en Roeland Berger. Zie tevens https://www.transport-online.nl/site/105010/e-van-wijk-group-neemt-twentepoort-groep-over/.

 • Certus Port Automation biedt innovatieve oplossingen op het gebied van onder meer haven- en terminal security en automatisering. Via een Management Buy-Out heeft het huidige management van CERTUS de aandelen gekocht. Dutch Security TechFund en een groep particuliere co-investeerders die aan TIIN Capital zijn gelieerd, hebben deze Management Buy-Out mede mogelijk gemaakt. HerikVerhulst (Eric Spreij) was al geruime tijd bij Certus Port Automation betrokken en stond tezamen met het Israëlische kantoor Weksler Bregman & Co de verkopers bij. Zie tevens: https://fd.nl/ondernemen/1286445/investeerder-tiin-capital-neemt-belang-in-maritieme-it-beveiliger en https://mena.nl/artikel/dutch-security-techfund-investeert-in-certus-port-automation.

 • Livis en Incase zijn gefuseerd om gezamenlijk de zelfredzaamheid van Nederlanders te vergroten op het gebied van EHBO en veiligheid. Door de krachtenbundeling zijn Livis en Incase thans de grootste aanbieder van blended learning EHBO- en BHV-cursussen in Nederland, in zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. RTL Ventures, de investeringstak van RTL en 100% aandeelhouder van Livis, heeft een minderheidsbelang verkregen in de fusie met Incase. Eric Spreij en Roeland Berger stonden de aandeelhouder van Incase bij, die in de fusie een meerderheidsbelang heeft verkregen. Zie tevens https://incase.nl/over-incase.